Isaac zasiahne americkú pevninu ako hurikán druhej kategórie

28.08.2012 Celý región

Miami 27. augusta (TASR) - Tropická búrka Isaac posilní na hurikán druhej kategórie, ktorý zasiahne americkú pevninu niekde medzi Floridou a Louisianou pravdepodobne v utorok v noci alebo v stredu ráno, predpovedalo dnes americké národné hurikánové centrum.

Očakáva, že hurikán bude v stredu sprevádzať vytrvalý vietor s rýchlosťou 161 km/h.

Americký prezident Barack Obama vyhlásil v Louisiane, ktorá sa pripravuje na príchod tropickej búrky Isaac, stav núdze. Guvernéra Louisiany Bobbyho Jindala o tom informoval v dnešnom telefonáte. Vyhlásenie stavu núdze umožňuje čerpať federálne financie na ochranu pred hurikánom. Obama tiež hovoril s guvernérmi Alabamy, Mississippi a New Orleans.

Prezident požiadal federálnu agentúru pre krízový manažment, aby koordinovala snahy štátnych a miestnych predstaviteľov na pobreží Mexického zálivu. Meteorológovia predpovedali, že Isaac v stredu zamieri priamo na mesto New Orleans a mohol by sa stať prvým hurikánom na americkom pobreží Mexického zálivu od roku 2008.

Republikánsky nominačný snem, ktorý sa zišiel vo floridskej Tampe, skrátili pre hrozbu hurikánu zo štyroch na tri dni, rovnako ako pred štyrmi rokmi, kedy hurikán zasiahol Louisianu.

Zdroj: Reuters, Associated Press
 

Vyberte región